"Para comunicarse con el personal de la estación, utilice los interfonos amarillos "
Sòcrates

dilluns, 26 de novembre de 2012

El futur de Catalunya en mans d'un ós panda

Bé, catalans i catalanes, lectors i lectores, homes i dones de totes les contrades d'aquesta estimada terra anomenada Catalunya, ja hem votat.

Ja hem votat i s'ha liat parda. S'ha liat parda per a tothom, independentment del que hàgim votat. Tothom pot estar més o menys content en el sentit polític dels resultats, i content per l'alta participació ciutadana, però els resultats deixen un panorama bastant complicat al Parlament. Observem per què:

 1. Els resultats -que sap tothom i que per tant no cal reproduir en aquest antre virtual,- deixen una cosa molt clara, i és que Convergencia i Unió ha d'estar al Govern. T'estaràs preguntant, estimat lector, si un servidor és gilipolles explicant aquestes obvietats, però millor seguir una seqüència lògica des del principi .
 2. Els membres del Govern -consellers i jerarquia inferior- no han de formar part del Parlament necessàriament. Els escull el President de la Generalitat d'entre la gent que li peti. (Aquest punt número 2 no forma part de la seqüència lògica, però és per aquella gent inepta en política).
 3. La majoria absoluta al Parlament de Catalunya -la meitat més u del total de diputats- és de 68 diputats, i CiU en té 50.
 4. La majoria absoluta és necessària per aprovar les lleis al Parlament, lleis tant importants com els Pressupostos de la Generalitat.
 5. Els Pressupostos de la Generalitat, que són les projeccions de despesa i ingressos de Catalunya durant un any, (i que es compleixen en gran mesura), els proposa el Govern a principis d'any i els aprova el Parlament.
 6. Si no s'aproven els Pressupostos Generals proposats, s'obre un plaç de pròrroga per proposar-ne uns de nous, i si es tornen a refusar al Parlament, es convoquen noves eleccions.
Aquí acaba la primera part de l'explicació. Ara una petita pausa publicitària en format de petit reportatge fotogràfic, cortesia d'un radical integrant del Col·lectiu d'Intervenció Internacional Birres i Tetes, on s'explica l'origen del Candidat a la Presidència d'ERC i el seu projecte de Govern:

"Oriol Junqueras ahir a la tarda tot feliç, com sempre"
Panda Bear
"Oriol Junqueras amb 18 anys, de visita a la Reserva
Natural de Wolong, Xina, on viuen els seus pares
en l'actualitat" 


"El mateix Junqueras la setmana passada a Vilanova i la Geltrú
explicant el seu projecte de substitució de les estacions d'esquí
de la comarca de Lleida per boscos de bambú, el seu menjar preferit"
Continuant amb l'Oriol Junqueras i la prèvia seqüència argumentativa a favor del caos de Catalunya:
 1. En Mas té, a primera vista dues opcions mínimament lògiques si vol governar, que com es veurà en els següents punts, s'acaben convertint en una sola opció, i aquesta opció acaba en una nova convocatòria d'eleccions. La primera i més evident per a tothom és pactar amb Esquerra Republicana de Catalunya per tal de formar govern conjunt i així tenir l'ós panda i els seus secuaços al seu equip, formant un sòlid Govern de caire independentista a favor del "dret a decidir", que és el nom que se li dona a un hipotètic referèndum sobre l'independència. La segona opció és la de formar Govern amb minoria, és a dir sense formar cap "bipartit" i intentar aprovar les lleis concretes pactant amb els partits un per un (per exemple amb el PP els temes econòmics i amb ERC temes de soberanisme i educació). La inviabilitat d'aquesta segona opció es mostra en el següent punt.
 2. Per tal de que surti escollit en Mas com a President de la Generalitat, es sotmet a votació al Parlament de Catalunya la seva candidatura, siguent la primera ronda per majoria absoluta i, en cas de desacord,  una segona votació per majoria simple (més SI's que NO's).
 3. Si en Mas diu que vol governar sol, no el votarà ni el xoriço de l'Oriol Pujol, per no esmentar la resta de partits, a menys que el PP cregui que és la millor opció dintre de les possibles pels seus interessos i llavors tots els PPDiputats li donguin el seu vot i guanyi en segona votació per majoria simple.
 4. Considerant inviable aquesta opció del punt 3, passem a l'altra possibilitat d'en Mas.
 5. El Messies de Catalunya decideix pactar amb ERC i forma Govern conjuntament amb l'ós panda i el seu equip. Tot va molt bé i tothom surt al carrer per proclamar que Catalunya serà independent abans que canti el gall.
 6. Llavors arriba l'hora de pactar els Pressupostos, i en Mas proposa les mesures d'austeritat que considera adequades per tal de sortir de la crisi -les famoses "retallades"-. Però en Junqueras i companyia, contraris a aquestes mesures i partidaris d'un sistema de polítiques socials basades en la despesa pública, li diu que ni de broma es faràn els pressupostos que en Mas proposa.
 7. En Mas li explica que no és que a ell li agradi fer retallades, però que no té més opció si vol que Catalunya surti de la crisi un dia o altre.
 8. En Junqueras, amb el recolzament de part del Parlament i des de dins del Govern, li diu que no, que s'han de plantar boscos de bambú, donar subvencions als aturats i no privatitzar hospitals.
 9. No es posen d'acord, el bon Junqueras es posa trist perquè no li agrada veure a la gent enfadada i s'han de convocar eleccions.
 10. A partir d'aquí, ni la més remota ideia.
Per als més romàntics i optimistes, CiU i ERC es posaran d'acord amb aquestes coses pel bé superior de Catalunya, però la realitat és molt probable que no sigui tant maca. A nivell econòmic són massa incompatibles.

Evidentment hi ha altres escenaris possibles, com per exemple un pacte PP-PSSC-CUP-C's formant govern en minoria, o ERC-PP-PSC-ICV també en minoria... Quins mesos de festival que ens esperen.
4 comentaris:

 1. Em sembla que me'n vaig d'erasmus a Sumatra uns anyets

  ResponElimina
 2. Realment si en Mas s'en surt d'aquesta... El seu messianisme quedarà fora de dubte!!!
  Jo no me n'aniré a Sumatra, aniré a Palestina per anar agafant experiència...
  Bona nit, crack!

  ResponElimina
 3. Ja sóc vist el dibuix! Ets un artista, Servidor! ;)

  ResponElimina